Wifi verstoring

Stoorzenders wifi: oorzaken en oplossingen

Als je internet traag is, kan dat veel verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen er bijvoorbeeld stoorzenders zijn die het wifi signaal verstoren. Als dit het geval is, kun je vaak de oorzaken traceren. En dus gericht op zoek gaan naar oplossingen. In dit artikel bespreken we welke zaken er allemaal invloed kunnen uitoefenen op jouw draadloze internet.

Verschillende oorzaken wifi storen

In theorie biedt draadloos internet via wifi ongekend hoge snelheden. In de praktijk haal je die snelheden vaak niet door verschillende redenen. Heb je bijvoorbeeld ADSL en woon je ver van de telefooncentrale vandaan, dan haal je de maximumsnelheid van je internetabonnement nooit. Meestal maakt het ook niet zoveel uit als je internet wat trager is dan de theoretische snelheid omdat je er nog prima mee kunt werken. Sommige factoren verstoren de snelheid van je internetverbinding echter zo erg dat het (bijna) onmogelijk wordt om nog normaal te internetten. Stoorzenders zijn daarvan een goed voorbeeld. We bespreken de meest voorkomende.

Elektrische apparaten

Andere elektrische apparaten zenden straling uit die de werking van je wifi kan verstoren. Van de volgende elektronische apparatuur is bekend dat ze een negatief effect kunnen hebben op de snelheid van je wifi:

  • Draadloze vaste telefoons (‘DECT’)
  • Bluetooth apparaten
  • Babyfoons
  • Draadloze beveiligingsapparaten

Fysieke obstakels

Bepaalde fysieke obstakels tussen je router of acces point en het apparaat waarmee je internet kunnen het internetsignaal blokkeren. Het is logisch dat dit je internetsnelheid negatief beïnvloedt: het signaal komt er simpelweg niet (goed) doorheen. Met name objecten van metaal houden veel signaal tegen (vergelijk het met een kooi van Faraday). Maar ook hout en beton zijn bepaald niet bevorderlijk, zeker niet als het gaat om dikkere oppervlaktes zoals muren en deuren. Overbodig om op te merken dat het niet slim is om je router of acces point in de meterkast of een dressoir te zetten…

Stoorzenders op je frequentie en kanaal

Je wifi kan ook verstoord worden door stoorzenders op de frequentie of het kanaal. De meeste wifi apparaten werken op de 2,4 GHz frequentie. Maken er te veel andere apparaten gebruik van deze frequentie (zoals DECT-telefoons of andere routers), dan werken de toestellen als stoorzenders voor elkaar. Hetzelfde geldt voor de wifi kanalen. Je router maakt gebruik van een bepaald kanaal. Als er te veel mensen met hun wifi op hetzelfde kanaal of aangrenzende kanalen zitten, verstoren ze elkaar ook.

wifi apparaten

Oplossingen stoorzenders wifi

Tot zover de oorzaken voor wifi verstoringen, laten we nu eens kijken naar de oplossingen.

Minder elektrische apparaten in de buurt

Ga goed na welke elektrische apparaten die straling uitzenden in de buurt van je wifi zender staan. Vermoed je dat ze je wifi signaal verstoren? Doe dan een test: zet het apparaat dat mogelijk stoort uit en kijk of je wifi sneller wordt. Is dat zo, dan zul je óf dat storende apparaat óf je router/acces point op een andere plek moeten zetten. Dit is een goed moment om te kijken of je router/acces point überhaupt wel op de beste plek staat. Dat is namelijk centraal in je woning en liefst vrijstaand.

Zorg voor zo min mogelijk obstakels

Zijn er fysieke obstakels tussen de zendapparatuur en het apparaat waarmee je internet ontvangt? De makkelijkste oplossing is om de storende obstakels weg te nemen of het zendende of ontvangende apparaat te verplaatsen. Vaak zal dit niet mogelijk zijn. Wil je toch per se goed bereik op die plek, dan kun je een acces point aanleggen. Dat is een apparaatje dat je met een ethernetkabel aansluit op je router en dat vervolgens een eigen wifi signaal uitzendt. Is even een werkje, maar het levert een feilloos wifi signaal op!

Zoek de beste frequentie en het leegste kanaal

Is er sprake van drukte door andere draadloze apparaten op de frequentie of het kanaal? Omdat er tegenwoordig zoveel draadloze apparaten zijn, kan de 2,4 GHz frequentie overbelast zijn. Per apparaat blijft er dan te weinig bandbreedte over voor een soepele werking. De 5 GHz frequentie is dan een alternatief. Veel modernere routers kunnen van dit kanaal gebruikmaken. Je kunt checken of dat jouw modem/router dit ook kan. Zo ja, dan is het beslist het proberen waard om voortaan deze frequentie te gebruiken. Dan de kanalen. Met software als NetstumblereninSSIDer kun je in kaart brengen welke apparaten in jouw omgeving er gebruikmaken van welk kanaal. Zo kun je het leegste kanaal uitzoeken voor je router.

Andere oplossingen

Zoals gezegd zijn er, los van deze stoorzenders, nog tal van andere oorzaken voor traag internet. Zo kan het liggen aan de snelheid van je provider, een trage pc of het verkeerd gebruiken van een wifi repeater. In het artikel ‘Wat zijn de mogelijke oorzaken van traag internet?’ gaan wij hier dieper op in.