Wachtlijsten bij airco installatiebedrijven

Installatiebedrijven hanteren wachtlijsten voor airco’s

Sector

Met de oplopende temperaturen zal de vraag naar airco’s de komende periode fors groeien. De vraag naar airco’s zal daardoor naar recordhoogte stijgen. Consumenten en bedrijven die nu een airco bestellen, moeten geduld hebben. De meeste installateurs kunnen het werk nauwelijks aan en zetten nieuwe klanten op een wachtlijst.

Installatiebedrijven hanteren wachtlijsten voor airco’s

 

Martin Hoekstra van ST/Warmte uit Nieuwkoop heeft het drukker dan ooit. “Bij klanten die nu een aanvraag doen, kan ik half september een airco plaatsen. We hebben vóór dit seizoen vijf nieuwe monteurs opgeleid. Die zitten het hele jaar al bomvol.” Hoekstra ziet de vraag naar airco’s al jaren groeien:  “2020 was al een recordjaar, maar dit jaar is het nóg drukker. We moeten in de techniek structureel rekening gaan houden met wachttijden, net als in de zorg.”

Méér geld naar woningverbetering

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland denkt dat de grote vraag naar airco’s niet alleen een gevolg is van de zomers die in Nederland steeds warmer worden. Hij wijst erop dat veel Nederlanders tijdens de coronacrisis minder geld konden uitgeven aan vakanties en uitjes. “Dat geld krijgt een andere bestemming en in veel gevallen betreft dat de woning. Het kan een airco zijn, maar ook verduurzaming, zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.”

Vraag naar airco-monteurs

Terpstra zegt dat de technieksector staat te springen om technische vakmensen. Niet alleen om airco’s te installeren, maar voor álle vakgebieden en op álle niveaus. “Als je affiniteit hebt met techniek, kun je met een mbo-opleiding in de installatietechniek nu al meer verdienen dan met een hbo-opleiding in een financieel-administratieve richting. Dus heb je nog geen besluit genomen over een vervolgopleiding: kies voor techniek!”

Airco’s het hele jaar door

Net als Doekle Terpstra ziet ook Corné Balemans van AWS Warmte- en Koeltechniek uit Breda een relatie tussen de vraag naar airco’s en de coronacrisis. “Vóór corona plaatsten we alleen airco’s in het voorjaar en in de zomer, nu kunnen we ze het hele jaar door plaatsen. Steeds meer mensen werken vanuit huis en hybride werken zal naar verwachting na de coronacrisis gemeengoed worden. Dat zien we terug in het toenemend aantal aanvragen voor systemen die behalve de slaapkamer ook de werkkamer koelen.”

“Geen energieslurper”

De drempel voor consumenten om een airco te laten installeren, is de afgelopen jaren steeds lager geworden. Terpstra: “De airco heeft het imago van energieslurper afgeschud. Airconditioning maakt gebruik van dezelfde techniek als warmtepompen en wordt steeds energiezuiniger. En omdat de airco meestal overdag aan staat, wanneer de zon schijnt, is een combinatie met zonnepanelen aantrekkelijk. Een airco maakt optimaal gebruik van de groene stroom die je met zonnepanelen op een warme zomerdag opwekt.”